Google a evitat anul trecut cheltuieli de aproximativ 2 miliarde de dolari în contul taxelor aferente unor venituri de 9,8 miliarde de dolari obținute în Europa și transferate în Insulele Bermude, aproape dublu față de sumele circulate astfel acum trei ani, informează Mediafax, citând Bloomberg.
Prin transferarea în limitele legii a profiturilor obținute în afara Statelor Unite către Bermude, jurisdicție unde nu se percep taxe pe câștigurile companiilor, Google și-a redus cu aproape jumătate rata medie de impozitare la nivel de grup.
Sumele transferate în Bermude reprezintă aproximativ 80% din profitul înainte de taxe obținut de Google în 2011.
Creșterea veniturilor transferate de Google către subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvăluită într-un document pregătit de divizia olandeză a companiei.
Opinia publică și autoritățile din Europa, Statele Unite și chiar Australia manifestă tot mai puțină toleranță față de practicile companiilor multinaționale de a evita plata corectă a taxelor prin diverse artificii de contabilitate și subsidiare înființate în paradisuri fiscale.
Practicile de evitare a plății taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franța, Italia și Australia, care încearcă să-și crească veniturile la buget într-o perioadă economică dificilă.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat statelor UE să elaboreze „liste negre” cu paradisuri fiscale și să adopte reglementări prin care să prevină abuzurile.
Evaziunea fiscală și evitarea taxelor de către companii provoacă statelor UE pierderi de 1.000 miliarde euro pe an, practici scandaloase care „atacă principiile fundamentale ale corectitudinii”, a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru politică fiscală.
„Strategiile fiscale ale Google și ale altor multinaționale reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru guvernele din Europa. Mobilizarea politică care are loc în această perioadă în Marea Britanie și în mai mică măsură în alte țări din Europa merge pe linia «noi sau ei». Lumea începe să înțeleagă că, dacă Google nu plătește va trebui să plătească altcineva, sau serviciile publice vor fi restrânse”, comentează pentru Bloomberg Richard Murphy, director la Tax Research, în Marea Britanie.
Google susține că respectă legislația fiscală și că investițiile pe care le derulează în Europa ajută economia.
„În Marea Britanie, avem peste 2.000 de angajați și ajutăm sute de mii de business-uri să crească pe internet, investim milioane în sprijinirea noilor firme de IT din East London”, se arată într-un comunicat al Google.
Compania americană evită taxe de miliarde de dolari pe an, la nivel mondial, prin utilizarea unor strategii care se încadrează în limitele legii. Subsidiarele din Irlanda și Olanda percep redevențe aferente drepturilor de proprietate intelectuală de la alte subsidiare, sume pe care le transferă apoi către divizia din Bermude, unde nu se plătesc taxe.
Google a înregistrat anul trecut o rată de taxare de numai 3,2% pe profiturile obținute în afara Statelor Unite, deși cea mai mare parte dintre acestea sunt generate în Europa de Vest, unde companiile sunt impozitate cu 26-34%.